Fri frakt över 500:- | Snabba leveranser

Astaxanthin - stjärnornas hudföryngrare...och betydligt mycket mer

Hudläkaren Dr. Nicholas Perricone, även adjungerad professor i medicin, har skrivit tre New York Times

1 Best Sellers om rynkor, hud och skönhet, bland annat boken ”Ageless Face, Ageless Mind”. Han är dessutom filmstjärnornas hudläkare och har även varit med i TV-programmet Oprah och Access Hollywood. Han säger att Astaxanthinär en stjärna bland anti-aging mat”. Han säger vidare att Astaxanthin “har visat sig förbättra hudens kvalitet, elasticitet och reducera rynkor. Den ökar även uthållighet samt återhämtning vid intensiv träning.” Dr. Perricone  anser att Astaxanthin är ett av hans tio-i-top-tillskott för huden och sammanfattningsvis menar han att Astaxanthin:

 • Reducerar rynkbildning
 • Reducerar åldersfläckar, så kallade pigmentfläckar
 • Reducerar ansiktssvullnader tillsammans med bland annat omega-3
 • Är exceptionellt antiinflammatorisk
 • Skyddar muskler och bidrar till att öka uthållighet
 • Skyddar hjärnan och ögat
 • Reducerar inflammatoriska cytokiner
 • Förbättrar matsmältningen
 • Har en myriad av hälsofördelar och ger ett skydd mot oxidativ stress

Nicholas Perricone nämner även flera gånger Astaxanthin som ett mirakelämne i sin serie av Forever Young-texter. Jag vågar nog påstå att Astaxanthin tillsammans med hela komplexet av E-vitamin (alfa, beta, gamma, delta tokoferol samt alfa, beta, gamma, delta tokotrienol,alltså inte bara alfatokoferol. Kontrollera det nästa gång du köper en multivitaminmineral.) samt omega-3 är några av de bästa kosttillskotten för huden. Åter till Astaxanthin. Vad är detta för mirakelämne egentligen?

Vad är Astaxanthin?

Astaxanthin är en mycket kraftfull antioxidant som tillhör gruppen karotenoider, en grupp fettlösliga ämnen som ger olika livsmedel dess röda, gula och orangea färg bland annat. Det finns fler än 600 olika karotenoider och en av de mest kända är betakaroten som finns i morötter. Karotenoider delas in i karotener och xantofyller. Astaxanthin är en xantofyll som förutom att fungera som ett mirakelmedel för hollywoodstjärnor som vill ha rynkfri och lysterrik hy bland annat skyddar A-vitamin, E-vitamin och andra karotenoider från oxidering samt förhindrar ohälsosam oxidation i, på och kring kroppens celler.

Astaxanthin är både en vatten- och fettlöslig antioxidant vilket gör att den kan verka i blod samt intra- och extracellulär vätska (vätska både inne i och utanför cellen) men även i cellmembran och olika lipoproteiner vilka består av fettsyror. Astaxanthin kan dessutom korsa blod-hjärnbarriären, vilken utgörs av mycket täta kapillärväggar. Blod-hjärnbarriären ska förhindra oönskade ämnen att lämna hjärnans blodkärl och nå nervvävnaden i hjärnan. Astaxanthin kan även korsa blod-kammarvattenbarriären, vilken är den fysiologiska spärren mellan blodet och kammarvattnet i ögat. Det är anledningen till att Astaxanthin även skyddar svårnådda delar som hjärnan och ögat mot angrepp av fria radikaler och inte bara huden eller andra organ i kroppen.

Astaxanthin bildas primärt i en alg som heter Haematoccous pluvialis som ett naturligt skydd mot solens ultravioletta strålar. Lax, krabbor, räkor och krill som äter algen får sin rosa färg från astaxanthin, detsamma gäller flamingos som faktiskt föds vita men får en rosa fjäderdräkt när de äter små kräftdjur som innehåller astaxanthin. Observera att endast vild lax äter naturlig astaxanthin. Odlad lax får syntetisk astaxanthin vilket Dr. Perricone anser är betydligt sämre källa till Astaxanthin. Forskaren Paris Kidd, som har studerat cellbiologi vid Berkely säger i en rapport att ”Även om syntetiskt astaxantin är tillgängligt, har den en annan molekylärprofil i jämförelse med naturligt astaxanthin.“

Astaxantin står sig dessutom riktigt bra i jämförelse med andra antioxidanter. Studier som har jämfört naturligt astaxanthin med E-vitamin, alfa- och betakaroten, lutein och lykopen visar att astaxanthin har den högsta antioxidativa effekten mot fria syreradikaler av alla dessa ämnen.

Att välja astaxanthin

Den som har följt min blogg vet att jag kan liknas vid en jobbig, ettrig och irriterande terrier när det gäller att undersöka kosttillskott. Jag kontaktar tillverkaren och ställer jobbiga frågor, testar, ringer tillbaka, ställer nya ännu jobbigare kontrollfrågor, testar igen osv. Jag kontaktar gärna forskare på området om det går och frågar efter hans eller hennes synpunkter. Jag går helt enkelt aldrig in en hälsokostbutik och köper det som står på hyllan utan att veta exakt vad det är jag köper. Det är en av anledningarna till att jag arbetar med astaxanthin. Jag ville helt enkelt ha en butik där jag själv kunde ”gå in” och köpa vad som helst på ”hyllan” och veta att det var det absolut bästa i sitt slag, en hälsokostbutik där varenda produkt kan passera mitt minimala, hårfina och skoningslösa nålsöga när det gäller kvalitet och effekt. Med andra ord, en butik som bara har det bästa. Om jag ska vara ärlig är många kosttillskott inte speciellt bra, tyvärr. Det är legotillverkade kemiska pulver som har fått en snygg etikett där det marknadsförande företaget troligtvis inte har tillräcklig kunskap om vad grundråvaran är, tillverkningsmetoden, kunskap om det finns in-house-laboratorium, om det finns ett tredje-parts-laboratorium eller andra relevanta faktorer som påverkar produkten. När det gäller Astaxanthin har jag nu i cirka 15 månader ringt tillverkare, testat och äntligen hittat en som jag är nöjd med och som jag nu tar själv. SagaNaturas Isländska astaxanthin under varumärket KeyNatura som marknadsförs av Human Powers Sweden.

Det finns andra Astaxanthin-märken på marknaden, varför rekommenderar du inte dessa?

Dessa märken kommer troligtvis att ha samma naturliga fina astaxanthin från algen Haematoccous pluvialis, dock med ganska hög sannolikhet inte framställda med O2B-processen men det är inte därför jag inte vill ha dem. Det är på grund av alla andra ingredienser förutom just astaxanthinet. De innehåller syntetiska isolerade vitaminer vilket jag inte vill ha i mig.

_______________________________________

PS1. Några av Dr. Perricones kunder är: Kate Hudson, Uma Thurman, Eva Mendes, Cate Blanchet, Kim Cattrall och Julia Roberts – ganska ointressant i sammanhanget men eftersom jag skrev att han var filmstjärnornas hudläkare tänkte jag att det säkerligen finns någon som vill veta vilka några av dessa är.

PS2. Ett komplett whole food E-vitamin med alla åtta former av tokoferoler och tokotrienoler finns.

 PS3. Antioxidanter gör fria radikaler mindre reaktiva. Fria radikaler är molekyler som är mycket reaktiva just på grund av att de har oparade elektroner i sitt yttersta elektronskal. Det gör att de gärna reagerar med andra ämnen. I och med det finns det risker för cellskada om fria radikaler alltså inte först neutraliseras av antioxidanter. Även om fria radikaler verkligen kan göra mycket stor och allvarlig skada i kroppen och på huden fyller även fria radikaler viktiga funktioner då de med hjälp av vanliga lymfocyter dödar bakterier samt får hjärtat att pumpa mer blod vid situationer av stress. Vid vanlig andning bildas fria syreradikaler i cellens mitokondrier men vid hård träning kan syreanvändningen öka mellan 10 till 20 gånger jämfört med vila; därmed bildas enorma mängder fria syreradikaler. För höga nivåer av fria syreradikaler kan leda till oxidativ stress vilket alltså är mycket skadligt. Som tur är finns det både vattenlösliga och fettlösliga antioxidanter som kan göra fria radikaler mindre reaktiva. Exempel på några antioxidanter är:

 • Vattenlösliga antioxidanter: C-vitamin, alfaliponsyra, glutation, urinsyra
 • Fettlösliga antioxidanter: E-vitamin, CoQ10, betakaroten
 • Vatten- och fettlösliga antioxidanter: Melatonin, astaxanthin

Lämna en kommentar

Var god observera att kommentarer inte publiceras förrän de har blivit godkända