Fri frakt över 500:- | Snabba leveranser

Kollagen - minskar åldrandet av hud och leder

Kollagen – minskar åldrandet av hud och leder.

Kollagen är ett tillskott som både kan ge hälso- och skönhetsvinster i och med att det förbättrar flera vävnaders funktion inklusive både huden och inre organ.

Äter du en varierad kosthållning som inbegriper inälvsmat, skinn och benbuljong så kan du utgå från att du har ett bra intag av kollagen. Annars är chansen stor att du har nytta av tillskott. Särskilt behov av kollagentillskott har bl.a. dessa målgrupper: 

  • Äldre
  • Idrottare

Det är många utan medicinska åkommor som intar tillskott av kollagen upplever att lederna mår bättre, att huden får ny lyster och att håret ser mer vitalt ut.

Ta kollagentillskott under 3 månader för att utvärdera samtliga effekter. Det tar ett antal månader för effekten att slå igenom och när det handlar om skadeprevention för idrottare liksom vävnader med långsam förnyelsetakt som exempelvis hår och hud. När det gäller leder kan effekten märkas efter redan ett par veckor.

Det finns flera olika typer av studier som visar att intag av kollagen förbättrar bentäthet och ledbrosk samt minskar åldrandet av huden.  

Kollagen, idrott och skadeläkning

Träning och annan akut stress på kroppens rörelseapparat ökar såväl produktionen av kollagen som matrixformation av befintligt kollagen i kroppen. Detta leder till en tätare, stelare och mer hållfast vävnad efter träning, vilket många som tränar regelbundet också kan uppleva. Detta är en fysiologisk respons på träning som stress och som syftar till att förstärka stadga och hållfasthet i rörelseapparaten. Det föreslås också att träning ger maximalt stimuli till kroppen att producera kollagen, till skillnad från måttlig aktivitet. 

Hos personer med kroniska hälsenebesvär verkar kollagen kunna förbättra läkningsprocessen tillsammans med träning. Tillskott av kollagen hos idrottare är idag ett underskattat verktyg för att förebygga skador och att snabba upp läkningsprocessen efter skada. Sannolikt är det så att ju hårdare träning och tävling, desto större är behovet av kollagen och desto större är behovet att tillföra detta vid ett eller flera tillfällen efter aktiviteten. 

 

 

 

Lämna en kommentar

Var god observera att kommentarer inte publiceras förrän de har blivit godkända